Våga Leva


Blogg

Blogg

Den gamla kostigen

Publicerat den

Den gamla kostigen


En härlig vinterdag var sonen och jag ute på promenad med hundarna. Vi går oftast samma vända här ute på landet och har inga nya vägar att prova. Innan vi kom ut ur vårt lilla område stannar sonen framför en av grannarnas hus:


”Mamma, vet du… För hundra år sedan så gick inte vägen här där vi går nu, den svängde där!” Han pekade en bit bort. ”Nähä, hur gick vägen då, då?” ”Då svängde den in där borta vid granen!” sa sonen och pekade. ”Jaså, det hade jag ingen aning om.” svarade jag. ”Har pappa berättat det för dig?” ”Nej.” ”Hur vet du det då vännen?” ”Jag bara vet.”


När vi kom hem från promenaden berättade sonen samma sak för sin pappa, som såg lite fundersam ut och sa efter några sekunders funderande:


”Det har du ju rätt i, det gick en kostig där för många, många år sedan”. ”Har du berättat om den för honom?” undrade jag. ”Nej…”


Där lämnade han oss förundrade igen, på ett bra sätt. På ett mysigt sätt som lämnar ett leende kvar på läpparna. Hur visste han om den gamla kostigen? Är det hans intuition som talar? Har någon granne som känner till den gamla kostigen ha berättat om den för vår femåring när vi inte har hört det..? Ser han något som vi inte ser? Att han bara skulle ha hittat på och lyckats chansa rätt på en sådan sak verkar hur som helst inte rimligt.


Oavsett hur sonen har fått veta var den gamla kostigen gick så tänker vi inte vifta bort det. Även om han skulle ha fantiserat, chansat och haft tur, så ger vi honom självklart den respekten att visa honom att vi tror på det han säger. Om han har fått veta det på något annat sätt, så är det så. Vi lär inte få veta hur gissar jag.


Vi behöver inte tala om att vi vet bäst, vi behöver inte alltid kunna förklara allt som händer eller allt vi eller barnen känner. Ofta räcker det med att ta sig tid att lyssna och att visa respekt för det som blir sagt. Att bli trodd på och bli respekterad, men framför allt att inte bli dömd.©Eva Storgaard, 2016-12-11

Kategorier: Ingen